2020. június 20. 06:37 - japánbanjo

Szenti György

szenzo1.jpgSzenti György, ,az Amerikai Fotográfusok Egyesületének hajdani tagja, a koncentrációs tábort is megjárt fényképész.

Szenti György, származása miatt koncentrációs táborban volt, családjával együtt.  Feleségét és gyermekét elpusztították a gázkamrában. Édesanyja  élte túl, aki Szegedre indult a táborból, Szenti György.1957-ben emigrált New Yorkba.  Anya és fia elbúcsúztak a tábor kijáratánál.

Amerikában, a hatvanas évekre Szenti György már a világ divatlapjainak egyik legnevesebb fotográfusa volt. sok, híres cégnek, dolgozott.  Például Estéé Lauder, avagy Gucci.

A hatvanas évek elejétől esztendőnként többször is átrepült Európába.  Néhány napra Puerto Ricóra ment, hogy karácsonyra egy kis színt kapjon. Aztán repült Bécsbe, ahol az európai kocsiját tartotta, egy Lincoln Continental.

Még ma is a világ egyik legszebb luxusautója, hatalmas, több méter hosszú autó.  Azzal ment Budapestre., nem csak az édesanyját meglátogatni. Ez a fotográfus jóvátehetetlenül és végzetesen a magyar szót kereste azoknak az ifjú hölgyeknek az ajkán, akiknek őszinte hittel örök szerelmet, New York-i lakást, vagyont, hírt és pénzt ígért. Ehhez azonban már nem volt elég fiatal.

Több eset is volt,  amikor a szó valóságos értelmében kifosztották. A pesti bérlakását rámolták ki olykor azok a hölgyek (természetesen állandó kísérőjük segítségével), akiknek örök hűséget esküdött. Máskor a pénztárcáját emelték el; a ruhatárát vitték egyenest az Ecserire. vagy a gépkocsijából a magnót.

Egyik eset sem rendítette meg, továbbra is járt Pestre. Szerelmes volt Budapestjébe, melynek ugyan szülötte nem volt, mégis honpolgára; szerelmes volt a magyar nyelvbe, mert három évtized sikeres amerikai pálya után sem tanulta meg annyira az angolt, hogy azon a lelke megszólalhatott volna. Szerelmes volt a magyar nőkbe. Édesanyját rendszeresen meglátogatta.

Szerelmes lett egy korábban címlapról ismert manökenbe, Lantos Piroskába. Látták őket jobb helyeken vacsorázni; az Alabárdosban vagy a Vadrózsában, a cigány játszott neki érzelmes nótát, vagy a zongorista szólaltatta meg a dalt, mely az előkelő vendégnek kijár. Fellvitte a Halászbástyára, el a Duna-kanyarba, készített róla több ezer fotót.

Hazarepült, pompázatosán felszerelt stúdiójába, leszedte a falról Fairchild, Margot Hemingway, Sarah Fawcett-Major fényképét, és minden négyzetcentiméterre a magyar lányt ragasztotta fel.

Ez a szelíd ragadozó azonban úgy rótta a divatbemutatók pástját, úgy ropta az éjszakai szórakozóhelyek táncparkettjein, mintha a szépségre sehol sem leselkednének ordasok.

A budapesti fodrászüzletek, manikűrszalonok, butikok és eszpresszók a sok évinél jobb áruellátottságban részesültek; New Yorkból származó kozmetikai szerek, áttetsző tüllruhák, piros selyemmel bélelt felleghajtó köpenyek beleáramlottak  a divatholmik fekete kereskedelembe. Hogyan kerültek ezek Szenti György Lincoln Continentaljából a magyar elegancia ruhatárába, nem tudni. Vajon a lány könnyelműsége ajándékozta holmijait a barátnőinek, akik siettek ezt-azt tüstént pénzzé tenni, ugyan ki a megmondhatója ma már; a tollat óvni kell a rágalomtól.

Annyit azonban a város tudott, hogy a világszép magyar lánynak akadt külföldi hódolója, nem is akárki. Látták kiszállni olykor egy Lincoln Continentálból; elébb egy selyemharisnyás láb (igaz, negyvenes cipőben), aztán gyönyörű térdhajlat, estélyi ruha, bunda, fonatba rendezett hajkoszorú — egy város fényét ez ugyanúgy emeli, mint a Lánchíd vagy a Halászbástya. A lányra némelyek már úgy tekintettek, mint nemzeti értékre; voltak, akik a legszívesebben egy rezervátumba zárták volna, vadászati tilalmat rendelve el sudár alakjára.tukor_1985_01-03_pages246-246_1_3_1.jpg

Szenti György édesanyja Budapesten haldoklott. A New York-i magyar konzulátus kétnapos beutazó vízumot engedélyezett. A formaságok elintézése és az utazás egy-két napot mégis elemésztett, emiatt  már csak az édesanyja temetésére érkezett.

A csomagjában ezúttal nem hat, csupán egyetlen ajándék-bunda lapult. A manekent fél évtizedig nem láthatta, s most Pesten hiába kereste. Ügy tűnt, szűknek bizonyult a sudár, magas lánynak ez a kis haza; Franciaországban próbált szerencsét.

Férjhez ment és a pesti pletyka egyre nagyobb dobogón látta, s egyre fényesebb pályáról szóltak a hírek. A hazai maneken Lagerfelddel, az új divatkirállyal tárgyalt. Aztán ott van Guy Laroche. És Ungaro? Egy-két divatlap pompázatos ruhakölteményekben mutatta a lányt, szép lakása is lehetett. A férje, mint hirlette,, sikeres telekügynök. A magyar manökent a telekügynök elhalmozta ajándékokkal.tukor_1985_01-03_pages246-246_1_1_1.jpg

A manöken párizsi férje egyik este megvallott mindent. Nem telekügynök, sőt egyetlen telke sincs; az Azur-parti villát kölcsönpénzen bérelte.

A New Yorkba érkező maneken a tengerentúlon is csodát tett. Szenti György ajánlására a lányt szerződtette az International Legends Incorporated (40 East 34th Street). Minden maneken ,,portfolio"-val, azaz egy fényképgyűjteménnyel kínálja áruját, önmagát. Gyuri egy kölcsön kamerával immár az ENSZ-palota előtt és a New York-i nagykönyvtár épületénél, a Columbia Egyetem kertjében és az Empire State Building teraszán kapta lencsevégre a manekent, hol kiskosztümben, hol estélyi ruhában, hol egy menyasszonyi fátyollal, hol ingerlő miniszoknyában. A portfolio figyelmet keltett, szerződést kötöttek, és Lantos  Piroska magas jövedelemre tett szert.

A manöken alig tudott angolul, de ott volt sofőrje, tolmácsa, védőangyala, kegyeinek reménytelen hajszolója, Szenti György.

Hogyan tárgyait tolmács útján a világ divatcézáraival, azt már aligha fogjuk megtudni: de a siker New Yorkban is nyomába szegődött, önálló kis lakás bérletére már néhány hónap után futotta. A Pestre befutó telefonok újabb diadalokról számoltak be. Egy divatcég  Jamaicába repítette át a manekent:

Szenti György egyedül maradt New Yorkban és kétségbeesetten telefonált, akkor már bizonnyal kölcsönpénzen: 1984 karácsonyára rövid üdvözlőlap érkezett Gyuritól. „Életem egy bor- zadály, kiút nincs, így hát ez az utolsó jókívánságom.” Átadta neki a lakása kulcsát: ha január elsején délelőtt tíz óráig nem jelentkezik: jöjjön föl hozzá és ébressze, mert délelőtt dolga van. A szilveszter éjszakáját a Tudor City Plaza 25. szám alatti lakásán töltötte.

1985. január 4. Reggel a jóbarát hiába keresi Szenti Görgyöt telefonon. Igyekszik teljesíteni a fotográfus kérését. Felmegy a hatodik emeletre, kinyitja a lakást. Az elébe táruló látványtól megborzad, értesíti a minden jobb New York-i házban nélkülözhetetlen portást, a „doorman”-t, és az hívja a rendőrséget. A Tudor City Plaza körzetét ellátó őrsről Prestia kapitány vezetésével száll ki a nyomozó- csoport. Amint belépnek az ajtón a lefüggönyözött szobába, félig telt pezsgőspalackot látnak, s három poharat. Az asztal mellett egy 32-es ezüst markolatú pisztoly. A földön két fekete estélyi ruhába öltözött leány hever, testükben két-két golyó, a padlón vértócsa. Az egyik áldozat személyazonosságát a nyomozás kezdetén még nem sikerült megállapítani; a másik kézitáskájából előkerülő igazolványok elárulják, hogy egy párizsi illetőségű magyar származású maneken fekszik ott.

Tőlük három lépés távolságra pedig, hanyatt fekve, négy iszonyú golyóütötte sebbel a lakás tulajdonosa, az Amerikai Fotográfusok Egyesületének hajdani tagja, a koncentrációs tábort is megjárt fényképész, Szenti György.

Ki az, aki egy kettős gyilkosság után önmagával úgy végez, hogy négy golyót röpít a mellébe egy 32-es revolverből ? Az ilyen pisztolytól még a New York-i alvilág legelszántabb gengszterei is megriadnak. Elefánt- vadászfegyvernek becézik. Akire közelről rásütik, talán a körme se marad meg.

Ráadásul a 32-es fegyver tárába hét golyó fér.

Ha igaz a feltételezés a fotográfus gyilkosságáról, majd ön- gyilkosságáról: amikor két-két golyóval végzett áldozataival, azaz négy golyó,a fegyvert újra kellett töltenie, hogy önmagába négy golyót eresszen ami összesen nyolc golyó. Ehhez lelkierő kell. Mint ahogy különleges fizikai állóképesség: halálos sebtől vérezve újabb három halálos sebet ejteni önmagunk testén. Képes lehet erre egy hatvan fölött járó férfi? Valószínűtlen. Ha valószínűsíthető egyáltalán ennyi lelki- és fizikai erő. úgy csak abból, amit még a New York-i rendőrség sem tudhat. A koncentrációs tábor hozzáedz a fizikai fájdalomhoz, New Yorkban hitelkártya, pénz s tán barátok nélkül esztendőket túlélni, ez is a legkeményebb iskola. Ha valaki egyáltalán képes négy golyót önmagába röpíteni, úgy az ilyen sorsú szerencsétlen az. A New York-i rendőrség közömbös a szépség vonzása és veszedelme iránt is.

A gyilkos ismeretlen, az ügyet lezárták.

Szenti György 62 éves volt.131930870_3513558072027336_2017977517052928865_n.jpg

 

Forrás: Arcanum, Google

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szentigyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr9415903948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása